Menu główne
Prezentujemy kilka książek wydanych w latach 2005 -
Nadnarwianka Pułtusk 1921 -
„Znad Narwi ona niezwyciężona” -
Książka do nabycia w pułtuskich księgarniach w cenie 25 zł
Pułtusk pod wodą -
Książka przedstawiająca na archiwalnych fotografiach wielkie powodzie w Pułtusku w 1958 i 1979 roku. Zawiera kalendarium wydarzeń z 1979 roku oraz drmatyczny opis tej wielkiej tragedi miasta.
nakład wyczerpany
Pułtusk od kuchni.
Przewodnik po smakach i aromatach Pułtuska i okolic.
Książka powstawała prawie rok – tyle bowiem czasu wymaga zebranie informacji o prawie wszystkim co w Pułtusku i okolicach kojarzy się z dobrym jedzeniem. Jest w niej przedstawiona oferta niemal wszystkich restauracji z Pułtuska i okolic. Każda z nich jest unikatowa i każda ma w swej ofercie dania niepowtarzalne. Opisaliśmy je i sfotografowaliśmy. Trzeba przyznać, że od samego oglądania zdjęć można się zrobić bardzo głodnym. Przedstawienie bogatej oferty pułtuskich restauracji uznaliśmy za ważne bowiem wszystkie one razem tworzą wartość – wspaniałą kuchnię pułtuską.
W książce są nie tylko oferty restauracji. Jest także ciekawy tekst Radosława Lolo o tym co jadano w Pułtusku przed wiekami. Dociekliwy historyk dotarł do interesujących materiałów źródłowych. Wiemy więc, że w 1650 roku pułtuscy rybacy mieli obowiązek dwa razy w roku dostarczyć do zamkowych spiżarni: „270 szczupaków mierzących między głową a ogonem nie mniej niż pół łokcia (ok. 30 cm), do tego 100 leszczy, określanych jako średnie oraz „jazi” (jazgarzy) średnich 120”.
W takiej publikacji nie może oczywiście zabraknąć kuchni kurpiowskiej. I jest ona opisana obficie dzięki pomocy wielu osób a szczególnie Haliny Witkowskiej – szefowej Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie. To dzięki niej mamy fotografię takich specjałów jak pampuchy, pażaki, sadło czy smalec kurpiowski. Są także przepisy na kurpiowski chłodnik, kanie w cieście, pierogi czy opis wypieku tradycyjnego chleba.
Pułtusk zawsze słynął z dobrej kuchni. Wiele w naszym mieście było restauracji i knajp. Wiele z nich przeszło do legendy. Piszemy o nich w rozdziale: „Sentymentalny przewodnik po knajpach których już nie ma”. Jest tam więc kilka słów o kultowym daniu – pascha – serwowanym kiedyś w „Światowidzie”, jest o atrakcjach „Słonecznej” i „Arkadii”, jest o mielonych w „Leśnej” w Pniewie. Nie mogło zabraknąć kilku zdań o przedwojennej „Victorii”, powojennym „Zniczu” czy tradycji opijania udanych transakcji targowych „pod śledzia obitego o cholewę”.
O książce napisał na swoim blogu Piotr Adamczewski
nakład wyczerpany
Pułtusk
Polecamy Państwa uwadze album fotograficzny Pułtusk. Na ponad 100 stronach fotografik Grzegorz Gerek pokazuje Pułtusk jakiego Państwo nie znają. O świcie i zmierzchu, z lotu ptaka i tuż przed burzą. Z każdej strony, w kolorze i w odcieniach szarości. Album wstępem opatrzy Rektor Akademii Humanistycznej w Pułtusku prof. dr hab. Adam Koseski.
Zobacz co o tym albumie napisał na swoim blogu Piotr Adamczewski
nakład wyczerpany
Z szumu sosen Puszczy Białej
Książka autorstwa Alicji Gorczyńskiej prezentująca zwyczaje mieszkańców Puszczy Białej.
Nowy Dwór Mazowiecki
Album fotograficzny o Nowym Dworze Mazowieckim. Na ponad 100 stronach prezentuję on historię i teraźniejszość miasta nad Narwią, Wisłą i Wkrą.
13 Pułk Piechoty -
Książka wydana dla Pułtuskiego Towarzystwa Społeczno -